INTEGRAL REFORM PROJECT – TARRAGONA

  • INTEGRAL REFORM PROJECT – TARRAGONA
  • INTEGRAL REFORM PROJECT – TARRAGONA
  • INTEGRAL REFORM PROJECT – TARRAGONA
  • INTEGRAL REFORM PROJECT – TARRAGONA
  • INTEGRAL REFORM PROJECT – TARRAGONA
  • INTEGRAL REFORM PROJECT – TARRAGONA
  • INTEGRAL REFORM PROJECT – TARRAGONA
  • INTEGRAL REFORM PROJECT – TARRAGONA
  • INTEGRAL REFORM PROJECT – TARRAGONA
  • INTEGRAL REFORM PROJECT – TARRAGONA
  • INTEGRAL REFORM PROJECT – TARRAGONA
  • INTEGRAL REFORM PROJECT – TARRAGONA
  • INTEGRAL REFORM PROJECT – TARRAGONA
  • INTEGRAL REFORM PROJECT – TARRAGONA
  • INTEGRAL REFORM PROJECT – TARRAGONA
  • INTEGRAL REFORM PROJECT – TARRAGONA
  • INTEGRAL REFORM PROJECT – TARRAGONA
  • INTEGRAL REFORM PROJECT – TARRAGONA

  • Project Description

    INTEGRAL REFORM PROJECT – TARRAGONA

    The integral reform of this 170m2 apartment was aimed at creating a home in which its owners, who currently live abroad, would spend long periods of time in Tarragona, the hometown of one of them. It had to be a first temporary residence without the character of a second residence, a challenge for Pia Capdevila, responsible for the interior design project of the house.

    The owners were looking for a flat with all the necessities for the day by day ready for when long seasons come to Spain. They did not want a concept of second residence housing but a first residence in which to spend long stays.

    Originally this floor lacked natural light and all its rooms were compartmentalized. With the reform, carried out by the interior design studio of Pia Capdevila together with the team of architects from Sans Arquitectes, a comfortable floor plan was achieved that started from the hall and the kitchen located in the entrance area that divides the house into day area, with an open living-dining room, and a night area, with an en-suite bedroom and two double bedrooms that share a bathroom. Being a house with three winds, the reorganization of all the spaces allowed to relocate everything to take advantage of all the natural light and make it reach all the spaces.

    The hall. The plant is distributed in a day and night area in a very equitable way in terms of square meters. Its distribution starts from the hall that divides it into a day area on the left with a kitchen, living room and dining room facing directly towards the wonderful sea views and a night area on the right with all the bedrooms.

    Courtesy toilet. A small courtesy toilet was located in the hall. It was decided to place it in the central area of ​​the house so as not to invade the daytime area. This one was designed with the right pieces but with a lot of decorative detail. It includes a contemporary design washbasin and toilet, cladding and wooden shelf with a flown cabinet that houses space for some storage. The modern touch was added with a minimalist ceiling lamp, and with the taps and various decorative pieces in black. The wallpaper was chosen with a very subtle geometric pattern that, together with the wood, adds warmth.

    The day area is designed completely open. The kitchen is located in the middle of the house as a fish tank with an opening without access door to the day area and hall. It is bounded on the perimeter with a metal structure designed as a fixed screen with transparent glass in the upper area that partially closes the kitchen but visually connects it to the rest of the area. It was designed in black as a differentiating point and to give it the absolute prominence of the house, contrasting with the rest of the house that was proposed with all the finishes and interior design in light tones.

    In the kitchen the service area was located with a small room as an ironer and pantry. From the kitchen there is direct access to the living-dining room area.

    The dining room is separated from the kitchen by a bar counter. From the dining room, two small lounge areas are generated. On the one hand, a reading corner with an armchair and a custom-designed library, and on the other hand, a rest area in which a custom-made piece of furniture and a corner sofa were designed.

    The night area includes a suite room with a dressing room and an integrated bathroom, and two double bedrooms that share a bathroom.

    Suite room. Two existing rooms were joined to design this en-suite bedroom. With this, a large room was achieved in which a large dressing room, office, sleeping area and bathroom could be included.

    The owners wanted a modern but warm and welcoming floor, so very ‘calm’ colors were chosen for the suite, such as off-white, light stone, greens with gray and neutral bases, and lots of wood to add warmth. In the dressing room and office area, wood was combined with lacquers and a very fine profile that creates a design on the walls. The contrast of black, a common thread throughout the house, was provided in details such as lighting, auxiliary furniture and decorative accessories.

    The suite bathroom was designed with a light stone base and wood was integrated as a point of warmth. Indirect lighting in the shower and over the sinks is one of the keys to this space in which black details were also played with both in taps and in decorative details to continue with the common thread of black.

    The bedrooms are designed to have the functionality of guest rooms but also as the rooms of the couple’s children. They have been designed with a base and an almost identical decoration with single beds, a wainscot in the area of ​​the beds and striped wallpaper that has been chosen in different tones for each of the bedrooms, one in brown and gray, and another in greens, yellows and blues. One of the rooms includes trundle beds to convert into a room for four if needed.

    Reference

    INTEGRAL REFORM PROJECT – TARRAGONA

    Date

    2020

    Category

    dwelling, houses

    Share This